Voor heel wat mensen geldt dat ze zich tegenwoordig verdiepen in het klimaat en vooral de manieren die er bestaan om deze te beschermen. Wanneer dat ook geldt voor jou is de kans zeer groot dat je al eens het begrip mitigatie tegen bent gekomen. Heel concreet staat deze eigenlijk voor verzachting of vermindering. Wanneer er sprake is van bijvoorbeeld klimaatmitigatie zal je tot de vaststelling komen dat er sprake is van maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de opwarming van de aarde zo veel mogelijk ingeperkt moet kunnen worden. Zou je hier nu graag meer over te weten willen komen? Kies er dan beslist voor om ook de onderstaande informatie even uitgebreid door te gaan nemen.
Wat moet je weten over mitigatie?
Voor het tegengaan van de klimaatverandering geldt dat er in de praktijk vaak naar wordt verwezen als zijnde mitigatie. Hiervoor geldt dat ze alle maatregelen omvat met betrekking tot het reduceren van de CO2-uitstoot evenals deze van andere broeikasgassen. Een directe vermindering van de hoeveelheid aan CO2-uitstoot kan in de praktijk worden gerealiseerd door een significante energiebesparing door te voeren. Bovendien is het zo dat ervoor de komende jaren eveneens stevig wordt gekeken in de richting van het opslaan van CO2 onder de grond.
Vaak gebruikte tegenhanger voor adaptatie
Wanneer we in de praktijk meer specifiek gaan kijken naar wat mitigatie nu precies betekent wordt meteen duidelijk dat ze vaak fungeert als tegenhanger van klimaat adaptatie. Het gaat hierbij dus met andere woorden om het aanpassen van de samenleving aan de veranderende klimaatomstandigheden evenals de gevolgen die hieraan verbonden zijn. Denk hierbij concreet aan onder meer de onderstaande voorbeelden:
- Het versterken van de dijken;
- De integratie van groen in de steden tegen de hitte;
Inmiddels is duidelijk geworden dat zowel mitigatie als klimaatadaptatie perfect naast elkaar kunnen en eigenlijk zelfs moeten worden ingezet. Op die manier kunnen ze namelijk een uitstekende aanvulling op elkaar creëren. Dit gezegd hebbende blijft het echter uiteraard vooral zaak om te proberen om de oorzaak van het probleem aan te pakken in plaats van ons te gaan aanpassen.
Hoe ziet mitigatie er in de praktijk precies uit?
Bovenstaande informatie is natuurlijk allemaal goed om te weten, maar voor veel mensen zal het onderhand nog altijd niet duidelijk zijn wat er nu precies kan worden gezien onder mitigatie. Eén van de belangrijkste maatregelen welke we op dit vlak hebben genomen de voorbije jaren is terug te vinden in de massale transitie naar duurzame energie. Steeds meer particulieren, maar ook bedrijven evenals overheidsinstellingen keren fossiele brandstoffen de rug toe. Daarmee is de massale transitie naar duurzamere energiebronnen eindelijk ingezet. Het gaat hierbij om onder meer:
- Windenergie;
- Zonne-energie;
- Waterkrachtenergie;
Het spreekt bovendien voor zich dat ook de besparingsmaatregelen die betrekking hebben tot het energieverbruik vallen onder de noemer van de mitigatie gerelateerde acties die worden ondernomen. Het gaat hierbij dan meer bepaald om bijvoorbeeld het (grondiger) isoleren van huizen. Het mag dus duidelijk zijn dat je ondanks het feit dat je wellicht nog niet eerder over dit begrip hebt gehoord, je er wellicht toch al in aanraking mee bent gekomen.